Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Eπίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη




Την 26η Οκτωβρίου 2017 στο πλαίσιο της διπλής εορτής της Θεσσαλονίκης, που τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο αλλά και την 105η επέτειο από την απελευθέρωσή της, η πολεμική σημαία του θωρακισμένου καταδρομικού «Γ. Αβέρωφ» τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τελετή παρασημοφόρησης πραγματοποιήθηκε, επί του πλοίου που θα βρίσκεται εν όρμω στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Την τελετή ακολούθησε επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον», ελικοπτέρου τύπου S70B Aegean Hawk και ομάδων/σκαφών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη θέση ελλιμενισμού του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ.




Το σενάριο της επίδειξης προέβλεπε αρχικά την καταρρίχηση υποβρύχιων καταστροφέων με σχοινιά από ελικόπτερο Aegean Hawk στη Φ/Γ Ναβαρίνον η οποία κατευθυνόταν προς το Θ/Κ Γ. Αβέρωφ και θεωρήθηκε ως απειλή. Αφού αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, υποβρύχιοι καταστροφείς που βρίσκονταν σε σκάφος ανορθοδόξου πολέμου αναρριχήθηκαν στη φρεγάτα, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό με αναπτυσσόμενη σκάλα και γάντζο και κινήθηκαν προς τη γέφυρα του πλοίου, ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κατεύθυνσής του. Στη συνέχεια, τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, με την κάλυψη του ελικοπτέρου Aegean Hawk, απομακρύνθηκαν βάλλοντας εναντίον πιθανών εστιών αντίστασης του αντιπάλου, ώστε να καλύψουν πλήρως τη μονάδα ανορθοδόξου πολέμου. 


Ακολούθως έγινε ρίψη πέντε μελών ομάδας υποβρυχίων καταστροφών με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα στη θάλασσα από ελικόπτερο CH 47 Σινούκ του στρατού ξηράς και από ύψος 400 μέτρων. Η ομάδα βγήκε από το πίσω μέρους του ελικοπτέρου, ενώ η συγκέντρωση των αλεξιπτωτιστών έγινε με ακρίβεια σε συγκεκριμένη περιοχή. Ο χρόνος, που μεσολάβησε από την έξοδο από το ελικόπτερο μέχρι την προσθαλάσσωση ήταν μικρότερος από ένα λεπτό. Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατάληψης της φρεγάτας, το ελικόπτερο Σινούκ πέρασε μπροστά από τον κόσμο σε όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ενώ η Φ/Γ Ναβαρίνον απένειμε τιμές διά συριγμού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί του θωρακισμένου καταδρομικού Αβέρωφ. Η επίδειξη ολοκληρώθηκε με την ανταπόδοση του συριγμού από το θωρηκτό Αβέρωφ.










Αποσπάσματα βίντεο από την επίδειξη υπάρχουν στη σελίδα του ΠΝ στο youtube.

Να ευχαριστήσουμε τον Constantine Aivazidis που μας έστειλε τις φωτογραφίες και το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου