Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Η τελετή παραλαβής του Spitfire στο Τατόι


 

Την Τρίτη 01 Ιουνίου στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε  η τελετή υποδοχής του επετειακού αεροσκάφους Spitfire παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών των τριών όπλων, της πρέσβυρας του Ηνωμένου Βασιλείου, απόστρατων στελεχών της ΠΑ καθώς και άλλων επισήμων.

Μετα τον καθιερωμένο αγιασμό ακολούθησαν οι ομιλίες του ΥΠΕΘΑ, του Α/ΓΕΑ καθώς και του προέδρου του Ιδρυματος Ικαρος κ. Λιβανού, το ίδρυμα του οποίου ανέλαβε το κόστος της επαναφορας του επετειακού αεροσκάφους σε πτητική κατάσταση.


Ακολούθησε πτητική επειδηξη του Spitfire από τον Dan Griffith, ο οποίος κατέπληξε τους παρεβρισκομένους, με το αεροσκάφος να αποκαλύπτει πλήρως της πτητικές του δυνατότητες  χωρίς να περιοριστεί σε απλές διελεύσεις




Ανακοινώθηκε οτι η ΠΑ θα αποστείλει στην Αγγλία δύο χειριστές ιπτάμενους για να εκπαιδευτούν στο αεροσκάφος καθώς και δυο τεχνικούς για την συντηρησή του.
Επίσης το  ίδρυμα Ικαρος θα καλύψει και την μεταφορά αλλά και την επισκευή και επαναφορά σε πτήσιμη κατάσταση του εκπαιδευτικου αεροσκάφους Τ-6 ΤΕΧΑΝ που βρίσκεται στο Μουσείο ΠΑ.
Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του  Αντιπτέραρχου (Ι) ε.α. Κωνσταντίνου Χατζηλάκου ο οποίος είχε πετάξει με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους κατά τον Β'ΠΠ ενω ήταν αυτός που πέταξε το τελευταίο Spitfire πριν την απόσυρση του το 1953.


Οι συντελεστές του Βlog θα ήθελαν να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και ενα μεγάλο Ευχαριστώ για την προσφορά του στην Πατρίδα και το Έθνος.
Συγχαρητήρια  αξίζουν και στο  ίδρυμα Ικαρος για την πρωτοβουλία του αλλά και σε κάθε συμμετέχοντα που βοήθησε στο να ξαναδούμε στους Ελληνικούς Ουρανούς ένα τμήμα της αεροπορικής μας ιστορίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου